Ett hjärta i frosten .

 
 
Sonen har kommit förbi i coronahastighet och målat ett hjärta på min bil.
Mitt hjärta håller på att smälta av värme och ömhet..
 
En bok jag lyssnar på och varmt rekommenderar är denna, inläst av författaren.
 
Livets humor och insikt, Känner tacksamhet och en del sorgsenhet .
Systemet inte är inte  byggd för de arbetsdimensionerna  jag strävat efter i för många år. En murbräcka. Men livet är allt det. 
 
Varit på promenad med denna underbaring
 
Grejat med vaktlarna : så många personligheter de är!  Det blev några vackra konstverk till ägg även idag så jag startat en vaktelkonstgaleri på nätet #higcoastquailartgallery.
 
(null)

De målar äggen efterförebild märker jag. Först var äggen mest vita med enstaka bruna prickar. Sedan så köpte jag vaktelägg som var rikligt mönstrade , jag kokade några och ersatte de jag tog från dem med dessa så vaktlarna inte blev ledsna..... Jag valde speciellt de mycket mönstrade köpäggen för att kunna ursiljja vilka var vilka när de lade nya ägg.  .
 
De nya äggensmöster  efterlknade mycket de köpta !!!
 
 
 
 Här sitter Agda i badet. 
 
 
 Enligt rekommendationerna så skall vi röra på oss minst 30 minuter om dagen
 
Så jag gick ut en sväng till i lite snabbare promenad takt och tog hem lite ris åt kaninen. 
Det är vackert i skogen nu med all frostfärning, blev helt salig av att se mig omkring.och andas in all frostdoft.
 
 
 
Kanin ZajkoTufs väntade på mig hemma i krukan .
 
Där i skogen träffade jag en sjuksyster med hundarna, det verkar va tufft på jobbet, många patienter i korridoren....och i dessa coronatider... för så där 7 år sedan upplevde jag det hemskt när det fanns 11 patienter i korridoren under sommaren,, man grinade en del då man kom hem...och ..vi fick sommar tårta det året och året efter och året efter  som tack  att vi *klarade * en till sådan sommar.
 
Mångfaldig korridorvård blivit mer regel än undantag sedan dess även under resten av året..
Produktion.
Så kallas dagens sjukvård oficiellt.
Klarar du inte av det som människa blir du utbränd
Zarembas artiklar. De stämmer med  verkligheten. Vi har nått smältgrensen många år före pandemin.
 
 På 8 månader har jag söndertvättat mina händer och söndertvättat mitt hår,och det finns stunder då även jag känner mig sönder.
Vi har alla våra coping strategies.
 
Så jag är det jag kan med mina djur jag skaffat under detta pandemiår. 
 
 


Taggar: Corona, Promenad, Sjukvård;

Vaktelartgaleri

MIna söndertvättade händer behöver i dessa pandemitider inte tala om att jag är läkare. Jag är en konstnär som jobbar som läkare och gett mina patienter närmast all min vakna tid och även min hälsa.
För det händer saker i ens kropp rent kemiskt väg om man inte sover en natt. Och det händer saker i ens kropp om man inte sovit flera nätter. Om man inte sovit flera nätter på en vecka och närmast  i 30 års tid,och man är lyckligt lottad och lever och ådragit sig *enbart *en autoimmun sjuka då får man gratulera sina starka geners bakgrund och fd extrem fysik även om det hela är ännu mera komplicerat än så.
 
Men som sagt bara på en icke sövd natt uppregleras gener för olika obehagliga sjukor. Upprepas detta och man inte kompenserar  tillräckligt med kost motion och sömn osv, fortsätter det hända saker i ens kropp och sjukdomer manifesterar sig till slut.
Jag.
Och varför jag har gjort dett? Gett under många år mer vaken tid till patienter än till mina barn ?
En passion till mitt kreativa och uppmanande yrke och att jag inte vetat bättre och låtit mig uttnyttjas. För visst finns det kollegor som tjänat betydligt mer och jobbat betydligt mindre.
Det kallas att utnytja systemets brister, resp att va smart , men jag mår illa när jag ser tillbaka på mitt extrema engagemang och naivitet. Ingen skulle behöva dö som min far . Inget barn skulle behöva förlora sin pappa pga en läkares oaktsamhet, 
Jag är så mångfasseterat person, men resten av mitt jag försatt sig i en trött dvala tills konstnären i mig vaknat igen under pandemin..Denna pandemitid flyttar galerierna till datavärld. Så jag tog tillfälle till akt och startat en Vaktelkonstgaleri på instagramz 
Kolla #highcoastquailartgallery ! 
Det är mycket av mig som jag måste ta  tillbaka. Medvetenhet om varje steg, om värdet av mitt arbete. LÄkare har blivit till en ny arbetarklass. Hur det kunnat bli så? Mest är det människor som är inte bara högutbildade men även hög inteligenta och fokuserar på sitt arbete och problemlösningar . De flesta är inte prestigelystna och många som jag ganska blåögda. Det finns inga ursäkt för systemet som gör det möjligt att  människa efter människa inom yrket bränns ut. 
 
Istälet för att göra det man är skolat till : i grova drag : bota, lindra och ofta även rädda liv så tillkommer allt det administrativa nonsens som ökat i perioder på de senaste 30 år jag varit med.  Det var period som läkare agerade sekreterare, för man skulle spara på den yrkeskategorin, sedan peruïod mas skulle ersätta flertal av undersöterskonnas syslor osv. 
Få va såhär dessa tankar vilande så här så länge 
 
 
 

VIDEOMIDDAG

Sa vi hade videomiddag ikväll. Det var trevligt.
 
Jag började med att förbereda vaktlarnas middag, de fick hackade ägg med sesamfrön och hackad grönkål garnerat med vallmö och mixade äggskal.
 
som tack fick jag ett litet ägg.
 
 
Kaninmiddag bestod av följande :Broccoliblad, ruccolasallad, grodad havre,morot,äpple , liten bit paprika och en bit av kål samt torrt surdegsbröd, hö och vatten- 
 
Sedan förberedde jag min egen middag på en bricka jag köpte  på Gävle tågsation när mitt tåg var försenad
 
Till förrätt blev det tofu som jag marinerade i olivolja med japansk soya, rosmarin rödlök och vitlök. Till det blandade oliver med hackade persiljeblad och delad vaktelägg.
 
Huvudrätt:  rucollasallad med basilika, rödlök, persilja, fetaost, bovete, spetspaprika, svartpeppar  olilvolja och til slut pressade jag över saft av ½ citron.
 
Efterrätt : grekisk vaniljjogurt med frysta bär från min trädgård( röda vinbär, havtorn, aronia)och basilika.
 
dvs grekiskt tema altigenom
 
Jag åt hos Hortenziavaktlarna , pyntade  med ris jag tog med mig från skogen.
Middagen tog 90 minuter och fasten den var i all konversationenkelhet blev jag riktigt trött efteråt, orkade  inte  ens lyssna på  storytel, blev störd av inläsaren och trots att ha lyssnat flera timmar innan gav jag upp den boken. Sofie Kinsela brukade roa mig förut, men detta var en bok jag inte kunde relatera till och skrattade inte så mycket heller.
 
Det är sådana tider igen : Corona är på frammars och på vissa arbetsplatser ät tom 100 procent av anställda sjuka- Noja, har inte väntat  mig precis annat, visir och muskydd kom försent. Igen.
 
Corona året närmar sig sitt slut, jag har jobbat för fullt, hållit avstånd , distancerat mig, spritat min arbetsplats och använt visir . 
Medveten närvaro på sin spets.
 
Det har varit några situationer då jag fick kooordinatorsmobil tryckt mot min öra med ett viktigt samtal från fjärran, eller då jourmobiler växlades.
Inte heller min arbetsplats är skonat corona, men ändå blev jag förvånad då jag fick ont i halsen. 
 
 
Taggar: kanin, sallad, vaktlar;