Smöööör!

Var och handlade 20 kilossäck morötter och 20 kilossäck rådjurspellets, ryggen höll då jag släpade de från Granngården till bilens baklucka- mer träningsmöjligheter åt folket! 

Hemma var det slut på Bregott :

Hällde i mixern
Vatten så knivarna täcktes
Hackade i tre tvärsfingrar tjock lager smör
Fyllde på med rapsolja en tvärsfinger tjock oljelager.( står för den gula färgnyansen i smöret) 
Rev i färskmalen peppar ( några varv)
Och svart salt
Mixade tills det blev bredbar massa
Mycket gott med det nybakade surdegsbrödet..
Prova! 

(null)


Surkålslåda

Kroppen håller inte emot de olika cirkulerande smittor som förr. Inte så konstigt…. Del i utmaningen borde ligga på annat plan än att försöka få in patienter på sjukhusplatser som inte finns. Under de senaste 10 åren har "utveckling" gått i bästa fall i cirklar i just denna  fråga och jag har nästan tappat hoppet att det bli ok någon gång.  

(null)

Körde de 55 km till jobbet och håll mig på sidan - morgonmötet via länk och hade tele mottagning , det blev dock värre så jag tog första eftermiddags telebesöket under lunch rasten, meddelade min chef, provtogs ute på trappan och körde hem,
 Kände mig ändå något så där så gick tvärs över gatan och lämnade käk åt rådjuren . De var 6 stycken och skänkte tröst med bara det att de visade sig. 
(null)

 Sedan blev det värre och värre och natten blev till en plåga, ont, gick inte å svälja och vidrig ont i musklerna. Vaknade och somnade om vartannat.  
(null)

Kollat x gånger 1177 . 
Avbokade både tandläkar- och läkarbesök de första jag till slut förmådde mig boka sedan pandemistart.  

(null)

Så jag ligger hos  fåglarna som  badar just och kanin sover under bordet.. Inte att jag precis tycker synd om mig men nästan. Kashmir halsduk och klädd i Gudrun Sjödens ekoull uppifrån och ner, småfrossar av och till. 
Kollat igen och covidsvaret var negativt för de olika stammarna. Lättnad. 
Intressant att beskriva allt så här. Varit sjuk massa gånger och fleragånger även  , det först "att varje utnyttja  varje sekund av livet planera och nå de målen jag planerat " blev efter alltmer till att vara i stunden, känna hur solen känns på ytan och in i själen,bara vara osv , ta livet som det gick. Beskriver en extrem förenklad version av det hela . Jag mediterade redan som barn utan att veta att det var det jag gjorde, jag visualiserade det jag ville ha redan som skolbarn utan att något lärt mig det. 
Livet har trängt mig i ett hörn i omgångar och nu är jag här och stampat på ett ställe ett bra tag. Bortförklaringar och det svaga som varit i åratal för starkt. 

(null)

Hade kvar surkålslåda som jag åt upp. 
Recept 
Ställ ugnen på 230 grader
Skala 2 kg fast potatis och skär de i pomfrittstora bitar, eller skiva dem i ca 3-4 mm skivor 
( skal till rådjuren)
Täck botten på en djup bakplåt med bakplåtspapper och surkål ca 500g
Ett lager potatis. ( kan hoppas över.) 

(null)

Lägg på klartstekt köttfärssås gjord på 500 g köttfärs diverse kryddor( hade i 1 påse tacokrydda , 1/2 msk riven svart peppar 1 msk mejram en kruka hackad dill , 1 msk  salt . Köttfärsen från Järlvissle eko gård.)
Ett lager potatis till och åter surkål  ca 500 g. 
Går att vända ordning på de 2 sisnämnda oxå så du har surkål både under och över färsen. Hyvla lite smörklickar här och var på ytan och häll på  500 ml vispgrädde .Längst upp hade jag 1/2 cm tjocka champinjonskivor . 
Recept på surkål finns i novembers blogg. 

(null)










Längtan efter exotiska smaker

Det är redan ljusare på dagarna och jag längtar tills det blir ljust på vägen hem från jobbet också.  Delar längtan med vaktlarna som sitter som klistrade vid köksfönstret och kikar ut. När jag skramlar med någon kastrull  vänder de sig om och kollar vad jag gör.

I helgen  bakade jag bröd två gånger och så gjorde jag en bit vegopizza . Allt försvann nästan på direkten så gott som det var.  Pizzan gör jag på samma surdeg som brödet, trycker ut degen platt på bakplåtspapper med handflatorna smorda med olivolja . 

(null)

Jag har också varit ute i omgångar, åkt längdskidor 8,5km på lördag och 6,5 km på söndag  Det gick som smort men mot slutet blev det något plågsamt : så här slutkörd  såg jag ut i en lång uppförsbacke någonstans på sjunde km. Kändes ganska absurt att bara tappa orken och må illa .
:) 
(null)

Det blev en del trevligheter i helgen. 
Min  älskade son kom förbi och jag var på date i toppstugan  med en trevlig snubbe och åt god mat i avslappnad hemmiljö .
(null)
Utsikt från toppstugan 
Kan inte riktigt återgälda alla maträtter men kommer ihåg selleri som bakades i ugnen 24 timmar? vid 300 grader så den blev förkolnad utanpå men komprimerad i konsistensen och smaken inuti. Självaste kocken gick runt och hällde på soppa gjort på sparris som fermenterats sedan 2018.

(null)

Den rätten var mycket god om än zelleri var något rundare i smaken förra gången. .
Nedan är det rökt röding  under 4 gurkskivor fermenterade i vassle och Kalix löjrom på toppen.Såsen gjord på rökt grädde gjorde att jag närmast blev salig. 

(null)


Torsk i messmörsås med krusbär var också en spännande och överaskande smakupplevelse. 
Lamm med lingon och kantarell ser du på bilden nedan. 
 

(null)

Jag åt denna meny för andra gången nu.  Lamrätten upplevde jag smakrikare och mer harmonisk i eftersmaken den första gången. 
Efterrätten  blev gjord på bakad mandelmassa med romrussin och vispad cocosgrädde och ny på menyn. 




Recept på mitt saftiga bröd med valmö,  linfrö,  kruska kli :

(null)

Dag1 kväll 
Djup skål med lock
Ta 1 1/2 kopp kallt vatten vispa i 
1/2 sked torrjäst 
1/2 sked salt , 
1/2 sked kummin,
1 sked linfrö
1 näve kruska kli 
1 näve valmöfrö
Samt 2 skedar surdeg

Blanda i 2 koppar rågsikt och en kopp dinkel fullkorns mjöl 
Lägg på locket och ställ ner på golvet
Godnatt
Dag 2 
Olja händerna med matolja 
Dra en del av degen över resten av degen och gör så från alla 4 vädesträck
Låg över degen i en emaljerad skål du har lock till
Låt jäsa någon timme 
Värm ugnen till 230 gr
Lägg i skålen med degen i ugnen och lägg på den förvärvsarbete locken 

Baka 40 min vid 230 grader. Lyft på locket och baka 10 min till

Häll ut brödet och låt det kallna  insvept i en köksduk.