Min italienske bror

(null)
 
Min bror lever i Italien . Han tar saker som de kommer och så länge har han klarat sig från smittan fast han rör sig ute i samhället och handlar åt gamlingar, åker buss till jobbet osv. 
 
Men han är extremt noga med handhygien ,burit munskydd av hänsyn till andra ett bra tag nu och han har ett knep till : han sprayar alla varor med en deodorant eller tvättar med någonslags handdiskmedel för hårt smutsade grytor innan han packar upp dem. Fettlösligt är nyckeln. Vad än vår kvinnliga infektionsprofessor säger att det inte smittar via t ex tangentbord i det senaste nummer Vi i villa tidning, så WHO säger : desinficera tangentbord och handtag på arbetsplatserna. 
Det finns redan studier som påvisat virus tom efter 2 veckor på vissa ytor. Se länk till studie i min tidigare  bloggartikel. 
 
Det finns folk med olika åsikter meni denna så bokstavligen livsavgörande fråga borde s k auktoriteter och professorer  inte öppna mun om de inte vet. Och främst inte bagatellisera faran
 
Med tanke på att brorsan  har extrem känslig näsa och utomordentligt utvecklade smaklökar så förstår jag att detta måste vara för honom en stor uppoffring. 
Men hans gamlingar som är 90 och 93 år gamla har klarat sig så länge också fast pandemin slog ut extremt många liv i Italien vid det här laget och en bra bit över hundra i Sverige. 
Brorsan är vegan sedan många år tillbaka och Igår fick jag ett recept på någonslags kåldolmar han lagade. 
Det såg jävligt bra ut på fotot och eftersom hans mat är alltid en höjdare så ska jag laga dessa någon gång framöver. Då skriver jag receptet. 
 
 
 
 
 

Spikmattan

 
 
En sådan dag  som idag, jag har semester och solen skiner och snön tinar i en sådan fart att vattendropparna som faller ned från taket skapar en sovande melodi.
 
Vaknade med  ryggskott och kom på att jag hade någonstans spikmatta som jag fick av min mor och använde vid förlossning för en kvartsekel sedan.
 
Smärtan lindras och jag kan stå  igen. Skickar en tacksam kärlekstanke till min mamma i himmelen och åker till däckservice att fixa punka och sedan ut med grannens hund på promenad.
 
Sonen  hälsat på och sade att visst han tvättar händerna, att det hjälper  inte om jag är orolig och påminner i tid och otid om smittan och alla möjliga och omöjliga skyddsåtgärder.
Jag skulle skulle hellre han slapp  få detta, han har ju vunnit hård kamp om livet en gång, så visst påverkas jag av denna situation, med gamla ärr dyker upp oron.. 
Det är som det är, men man skall ha kunskap om sjukan och skydda sig som man kan och leva.
 
Gillar inte självsäkra utlåtanden i de officiella medierna om något man omöjligt kan uttala sig självsäkert om, stött på sådana experter flera gånger i mitt liv tyvärr, det visade sig om några år att det de påstod var  fel, men skadan gick inte längre reparera.
 
Dottern cyklar för glada livet till sin natttjästgöring i stan. Hon har inte jobbat med annat än corona analyser i en månad och säger att det blir några veckor till---  Vid första positiv analys så skapade hon matförråd för två veckor för att  klara av ev karantän. 
 
Hur mycket orkar vi bära ?
 
Mina vänner i utlandet frågar om vad vi håller på med här : är vi  så tuffa vikingar eller är vi helt dumma? Det jag kan svara är att det är tusen experter som bestämmer, hoppas verkligen att resultat blir också tusen gånger bättre än annanstans. Ser inte så om jag tittar på WHO:s siffror, men det är bara de döda som represeterar ländernas läge, med några dagars försening . Fallsiffrorna stämmer inte alls  längre.
 
Mina dagar har blivit växlande ljusglimtar när jag hoppade över coronarapporter i helgen.
 
Spikmatten påminde om min kloka mor och gav mig känslan av hopp,  smärtlindring och tacksamhet.

Smittovägar

(null)

Det finns mycket pedagogisk och enkel info hur man skyddar sig själv och andra både på WHO och Folkhälsomyndighetens sida men idag såg jag en mycket bra kort ilustrativ film  se nedan. 
 
Stanna hemma då du är snuvig eller hostar, eller nyser. Du kan inte veta att du inte bär på corona virus. Du kanske inte har så mycket symptom, men någon, eller några som du sprider  omedvetet smittan till kan dö. Sverige testar inte alla, för smittan är spridd i samhället och man har inte kapacitet att testa alla. Man testar inte de som inte har allvarliga symptom , eller är sjukvårspersonal. 
 
 Stoppa inte i mun något utan att du har tvättat händerna med tvål! 
 
Du vet inte om du inte har tagit i något. det gäller även i  ditt hem där denna extremt agresiva virusjäveln satt gömd och andsträngde sig till det ytttersta att överleva en halvdag till för att kunna smitta någon och därmed kunna föröka sig vidare. Den är verkligen mycket värre än den kåtaste människa i världen,
 
Så tvätta händerna med tvål varje gång du ens tänker på att röra vid ansiktet, klia dig och abslut då du skall ta i någon mat eller äta!