Plötsligt händer det ! 12 timmars sömn

Bara skönt, hela kroppen känns avslappnad vill röra mig och tänka jätte långsamt, som om ja delvis sover. En häftig upplevelse! Och första i sitt slag så länge jag minns. Wow! 

(null)

Forskningen visar att de sover regelbundna tider blir friskare än resten av oss samt att nattarbetare  har generellt sämre hälsa och drabbas i större utsträckning av t ex hjärtkärls sjukdom. 
Våra kroppar är  finstämda och gör sitt bästa för oss oavsett. Men blir det hormon kaos för ofta så tyvärr blir det konsekvensen oavsett vilket fantastiskt system naturen försett os med! ( tänker på bara hur du mår då du flyger till länder och måste ställa om till annat tid . Bara ställa om till sommar tid blir med hälsopåföljder ( jämförande statistik på antal hjärtinfarkter och dylikt) det är inte i grund frisk folk som drabbas i första hand med ändå ) 
Det finns förstås de som är lyckligt lottade och deras kropp klarar av allt.

Domherrar och recept på vallmökaka ”Makovnik”

Mitt äppelträd är röd av domherrar. När jag kommer närmare flyger de iväg, de är mycket mer skygga än gulsparvarna som ockå äter här. Någon enstaka nötskrika visat sig också, men de är så få iår fast jag lägger ut jordnötter varje dag. 

Blir inspirerad och tar fram porslin med domherrar på . Till kaffet serverar jag idag  vallmofrökaka bakat efter mammas recept som jag ändrat lite. 

(null)


Vallmo är rikt på mineraler ( kalium,järn,magnesium, kalcium  )och fibrer,innehåller även B6 vitamin.. Sötma i fyllningen kommer från dadlar, även de rikare på fibrer och mineraler ( kalcium, järn) än vanlig socker. Ölands vetemjöl är kanske den enda på marknaden som inte innehåller tillsatser. Jag blandade i fullkornsdinkelmjöl  för mer fyllighet och protein- och fiberhalt.

Kakan blev så lyckad att jag delar recept här.

(null)

Värm upp 2 dcl mjölk ( fingervarmt) och blanda i 1 msk socker samt ca 30 gram jäst för söta degar,

(null)

under tiden den jäser till ca dubbel mängd ( ca 30 minuter) kan du börja förbereda fyllningen 

Deg:

(null)



5 dcl Ölands vetemjöl och 1 dcl fullkorns dinkelmjöl blandas med 1/2 tsk salt, 1 tsk bakpulver, 2 msk olja och ett ägg
och den färdigjästa varmmjölken 

(null)


Knåda tills degen släpper från kanterna. ( ev behövs det  lite till mjöl ) och låt den jäsa på dragfri plats under bakduk till dubbel storlek.


(null)

Jäsningen tar va 30 minuter 
(null)

Under jäsningen kan du passa på att göra fyllning 
Blanda 1,5 dcl mjölk och 12 kärnfria dadlar.Mixa tillsätt 250g malda vallmofrön och riven skal av en citron, ev  russin, men då blir det riktigt sött. 

(null)

Blanda och koka upp, ev lite mer mjölk och kanel. På slutet river man i 2-3 äpplen.smakar gott! 
Kyl ner till fingervarmt. 

(null)

Dela den färdigjästa degen till 2 bitar och kavla ut varje bit till 20 x 30 cm direkt på bakplåtspapper så blir det enklare att rulla ihop och flytta till en bakplåt efteråt. 
Bre ut fyllningen på , riv ev några valnötter och extra äpple på innan du rullar ihop det hela till rullader. 

(null)

Smöra med olja på ytan 
Baka i nedre delen av ugnen i 25 minuter ( varmluft 175 grader)

(null)


Lycka till!