VALBORG: rör på dig !

 
Känns festligt och en speciellt lugn i själen, trots allt. Det blir som det blir. Jag kan inte göra mer än jag gör som människa.
 
En arbetsdag bland andra, men det tar på krafterna att köra så långt till jobbet . Det är ansträngande att hålla distans tom på ett sjukhus, och att tänka hela tiden var man har händerna, tvätta dem och sprita. Även om det varit nu i decenier del av ens normal vardag så i detta nu känns det annorlunda. För vid operation har man det skydd som krävs inklusive munskydd för egen och för patientens del.
 
Man sprider saliv kring sig då man pratar och beroende på olika försök pratar man angaggerat i 1,5 meters radie, det var flera gånger under denna arbetsdag som folk pratade till mig på för nära håll. Att göra de uppmärksamma tar också på krafterna, ingen gör det avskitligt.
 
Det är en av de svaga länkar i det hela.
 
Ett sjukdom klassat som samhällsfarlig . Minst fem gånger allvarligare än influensa om man räknar den kraftigaste varianten vi haft på senare år avseende dödsfall, sade experten på *corona TV* idag .
 
Om man inte jobbar direkt på COVID avdelning så skall man inte ha någon munskydd alls, och det övergår min logik och kunskaper samt gör mig orolig, för jag förstår inte att man inte skall använda munskydd ens i sjukvården när man vet sedan länge att man smittar även under inkubationstidens sista dagar. Munskydd minskar smittorisken och varje minskning är värdefull samt i förlängningen räddar liv.
Även de mest noga trampar över två meters gränserna, då kommer hjälpmedel in.
 
Att skydda människoliv först och främst när vi inte vet helt och hållet hur viruset beter sig  eller kommer att bete sig i framtiden borde va prio 1 .
 
Så länge är det många  länder som lyckats bättre . 
Nya Zealand meddelade att de lyckades stoppa viruset. De har inte underskattat situationen när de första fallen dök upp där. Det finns EU länder och våra grannar som har i nuläge räddat fler medbörjarnas liv än vi.
Sedan kommer andra vågen, även den kan importeras. 
 
Sorry för utsvävningar, jag blev som många i dessa dagar amatör epidemiolog  :) 
 
Men som sagt vi vet inte och Sveriges väg uppmärksammats av WHO  som ev modell hur man skall göra i framtiden, för vi är det enda land som gjort på helt annat sätt.
 
Det finns länder som inte heller stängde helt, men det blev skyllnad att barn deltog i skolarbete via dator, en av föräldrarna fick en speciell penning att va hemma med dessa barn, var man på staden fick man ha munskydd hålla avstånd, t ex i mataffären fick man ha 25 m2  för sig själv . I naturen fick man dock vara utan munskydd osv. och folk verkligen hjälptes åt med matleveranserna till äldre osv. En av de 22 personer som dött i COVID i detta 5,4 miljoners land är min kompisens mamma på ett privat vårdhem, så visst även när man var tidigt på hugget  och testar extremt många för att avgränsa  och eliminera smittan så skedde det misstag även hos de som har minst dödsfall inom EU.  Mannen som leder rådgivningsarbete där avseende smittan pratar fem språk flytande, jobbat aktivt under fyra epidemier, är både epidemiolog och onkolog samt professor... och människa. Påminner en del om Hans Rosling med  angagemang , klokhet och de praktiska erfarenheterna från tropikerna osv.
 
Undrar hur professor Hans Rosling skulle bedöma och förklara situation i världen nu?
 
Det värsta som kan hända är en influensa pandemi.... skrev han någonstans, men ta detta med reservation för jag kan inte hitta boken och citerar inte korrekt om det var värsta för mänskligheten han menade. Med de följderna som pandemin redan har så tror jag det var mänskligheten han menade. 
 
Detta är mina tankar och jag tror att vi alla är på ett eller annat sätt angagerade. Och oroliga.
 
Källkritik : På något sätt måste landets ledande experter veta bäst.
Men hur kan två olika länder komma til så diametralt skillda vägar att  hantera detta och med så stor skillnad i det preliminära utfallet?
Det fins utförlig info på FHM s sida. 
 
Det är långtifrån över.
Det är inget annat att göra än att vara tacksam för varje solstråle och en ny dag, ställa om till glädje och göra samhällsnytta efter sin förmåga. 
 
 Eftersom det är ett sådant prövotid så var det massa telefonsamtal denna dag . JAg pratade med min morbror som är en gammal fortfarande verksam och extremt erfaren distriktsläkare och så satt jag i växthuset hela kvällen och lät fina minnen ta över.
 
Det var ändå en bra kväll.
Pratade länge med min vän, för detta med viruset blir vissa övermäktigt på olika sätt, folk tar tom livet av sig tyvärr.
 
WHO säger: rör på er!
Det att man inte skall gå bland folk betyder inte att man skall sitta hemma och inte röra på sig. 
 
Idrottsmän föregått exempell och visat vad man kan göra för övningar hemma varje dag om man är i  karantän när man just kommit hem från ett annat land, eller bär på viruset. 
 
Rörelsens betydelse skall absolut inte underskattas. Jag går mest 10-15 000 steg varje dag, men det finns även sämre dagar främst då jag jobbar.
 
Jag saknar mina barn något så fruktansvärt, så tack  för messenger och Instagram, varje  ny rad eller nytt foto suger jag hungrigt in. 
Så mycket kärlek.
 
 
 

Kattliv och sensibilisering

Tror jag lyckades muta ut mössen från förrådet. 
 
Funderat på allvar att köpa mig en katt igen, men eftersom vi hade Murre i 18 år och han var extremt självständig och pålitlig mest utekatt så känns det lite si och så att ersätta honom med en ny .
 
 
 
Dessutom var jag stundom gräsligt allergisk mot honom och kunde inte krama honom som jag ville. I perioder var det att klappa honom och sedan tvätta både händerna ansikte och torka av kläderna med våt svamp. 
 
 
 
Jag sensibiliserade mig  på det sättet att jag utsatte mig för honom först bara kort stund varje dag och sedan ökade jag dosen, tills det gick bra att vara kring honom. Men om jag var borta några veckor, eller jobbade många nätter och var generellt trött så kom eländet tillbaka, hade tom astma en period där.
 
Sådant kan man inte rikgt förklara för en katt när han vill va nära. Han lärt sig snart att han fick  ligga vid mina fötter efter jourerna och då spann han hela tiden som gjorde att jag kunde lättare slappna av .
 
Det har gott två år nu. Han var en så lugn och självständig katt som spann hela tiden och jag är tacksam vi fick så många år tillsammans. 
 
 
 
  (null)
 
 
 
Taggar: hälsa, katt;

Krama träd!

Social isolering är ett faktum.
I nöden kan man krama träd .
 
Att tänka  på mina barn ger mig oändlig glädje och tröst i detta förvrickade nu.       
 Och så tänker jag på min fd svärmor Eva som fyller 90 i november. Hon promenerar varje dag 2 timmar på förmiddagen och en timme på eftermiddagen  och är aktiv på många andra vis. 
 
Jag fick äkta päls av henne för massa år sedan och en yoga bok, hon brukar skicka kort både till födelsedagar och Jul och Påsk....En gång när jag besökte henne gav hon mig råd att krama träd i skogen. Det kändes som en ganska speciell råd då, men jag förstår det nu. 
Det finns tom forskning om att folk både presterar bättre mentalt samt blir fortare frisk av olika åkommor då dem kan vistas bland träden och krama dem
 
Jag har alltid  njutit av skogen och de olika årstidernas speciella ljus och pörlande bäck. Naturen och motion var en motvikt till långa  arbetsdagar och jourbelastning  under många år.
 
Senaste veckornas processande handlade hos mig om att påminnas om allt det fina och häftiga jag upplevt och gjort . Det var en hel del som jag samlat  i mitt mentala album.
Jag känner mig stolt, tacksam och nöjd. Jag har gjort ett bra jobb, men tyvärr för ofta på egen bekostnad. 
 
Det som varit är borta. Förhoppningsvis växer vi. 
 
 
(null)