Efter tredje sprutan: Färsfyllda paprikor i julfärgsättning


Så nu har jag i mig hel samling:  
1) Astra 2) Moderna 3) Pfizer 
Den sista sprutan var mildast då jag inte fick så våldsam frossa och kunde jobba dagen efter även om jag såg ut som om jag  rymde från begravningsenttrepenörens spade så trött och sliten, istället för den bilden bjuder jag på ett kärt recept. 
Traditionen varit att man fastade i en månad före julafton- men eftersom matsedel har blivit närmast helt vegetariskt de senaste åren och eftersom jag gjorde val och köpte 1/8 del av en utebetande välmående ekoko från Järkvissle EKO gård och har därmed en hel del nötfärs så gjorde jag fylld paprika i tomatsås. Detta är en av mina favoriträtter sedan barndomen och jag åt den återkommande när min mamma låg på sjukhuset i månader och jag behövde tröst.
Kanske bähövde jag det nu också. Matlagning är som meditation och kreativ avslappning för mig.
(null)

Maten blev lyckad . Receptet varierar lite från gång till gång. Nu skulle sonen komma och han stundom tål inte lök, så denna gång blev det utan.
(null)

Detta var lapp på kastrullen jag lämnade åt sonen, han gillar bättre rena färabollar utan paprika därav benämning ;

Recept:
1) Koka ca 3 dcl  fullkorns-  och svartris  minus 5 minuter uppgiven  koktid på paketet 

2) Koka under tiden tomatsås i en större kastrull (jag använder 5 liter)
—>Fräs havregryn i olivolja en stund tillsätt ca 2 liter het vatten ( från vattenkokare) 
>>Tillsätt 200-300g  tomatpuré  en hackad paprika och en hackad tomat en till två chili
1 struken matsked salt 
->>Låt puttra

2) Krydda
400- 500g färs ( enl ditt val ,fungerar utmärkt med vegofärs av alla de slag) med 
1/2 msk malen svart peppar 
1 msk salt
1 msk torkad mejram 
1 kruka dill -
1 kruka persilja -> hackade
1 tsk gurkmeja 
1 tsk curry
1 rivna vitlöksklyftor
Pudra med 
1 msk potatismjöl
Blanda 
1 msk bovetemjöl 
Blanda massan väl med 3 ägg 
Och blanda i riset som kylts ner åtminstone något 

Fyll i avkärnade  paprikor med färsmassan och lägg i den puttrande tomatsåsen , skrapa försiktigt på botten och gör plats åt nästa paprika eller färsboll du format på ca 1/2 dcl färsmassa% 

Koka alltihop i ca 35 minuter 

En del av färsmassan formar jag till platta burgare och steker i olja, även det är uppskattat och  gott: ) 


Smaklig måltid !



Kommentera inlägget här :