Maskros - försommarens kraftbomb

Maskros är en nyttoväxt .
 
Innehåller vitaminer ABC och mineraler, Kalium och dubbelt så mycket järn än  spenat. 
Både blommor och spröda  blad  kan man äta och  blanda i sallader. 
Det finns flera sorter maskrosor och deras blad ser lite olika ut. Jag har en favorit med extra mild smak . Den har lite mjukare och slätare blad . 
 
(null)
 
Dessutom är en av de första blommorna efter lång vinter som humlorna kan äta från.
 
(null)
 
Det är otroligt att iaktta humlornas bedrift på min tomt.
Först var det gullvivorna de åt från, nu kommer mer och mer maskrosor , och klemantis.
 Äppelträdets krona blommat upp och lockar till sig humlor och bin också. 
Så härlig tid nu!  Det eviga ljuset . Blommor , fåglar. 
(null)
 
Varje vår plockar jag maskrosor och gör  maskroshonung
.
(null)
 
Recept: 
  • 400 maskros blommor ,
  • 2 tvättade skivade  bio  citroner,
  • 2 l vatten,
  • 2 kg socker
Dag 1. 
Kokar altihopa förutom socker i 15 minuter i stor gryta  på svag  värme 
Lämnar dra till dag 2
Dag 2 
Silar vätskan och kramar ur även resten av vätskan ur blommorna
Blandar i socker och kokar 10 minuter 
Efter det antingen häller i flaskor med breda halsar - används som sirup eller låter kallna och kokar på nytt till tjockare konsistens. 
 
 Används vid hosta  i tet eller bara för den goda smaken.
Traditionell medicin använder den även för sin vätskedrivande effekt samt för att främja imunoförsvaret och matsmältningen . 
 
För den kan man även hacka sköljda maskrosrötter lägga de i en glasburk och hälla på 40 procentig sprit. Låt stå några veckor och ta en sked vid gallbesvär. 
 
(null)
 
Taggar: maskros;

Kommentera inlägget här :