Baka bröd med kärlek

(null)
 
Jag blir glad av att baka bröd. 
Min mor berättade att när hon var barn så hade familjen en murad brödugn på gården där man bakade bröd en gång i veckan, varje bröd jäste på vikålsblad och det bakades ca 7 bröd åt gången
 
Bröd med  salt är för mig en gammaldags symbol för gästfrihet . 
 
Detta recept är en favorit som det inte går att misslyckas med samtidigt som degen  sköter sig mest självt och behöver inte knådas. Hemligheten är lång jäsningstid 12+ 2 timmar och hög baktemperatur.
Resultat blir smakrikt , luftigt och saftigt bröd med härlig skorpa.
 
Recept.
Eftersom bröd jäser for sig själv i 12 timmar så mest praktiskt att starta kvällen före ledig dag.
 
1) Blanda ihop först i en bunke:
3 koppar  vetemjöl 
1 tsk torrjäst
2 tsk kummin    
1 tsk salt                                                                         
 
(alternativt kan användas annan mer hälsoriktig mjölblandning  om man nu äter bröd oftare än då och då t ex rågsikt eller  fullkorns rågmjöl men behåll en del vetemjöl och om du inte bakat bröd förut använd gärna bara vetemjöl i receptet de första gångerna för bästa resultat- 
i brödet på bilden har jag 2 koppar vetemjöl 1 kopp fullkorns dinkelmjöl och en näve havregryn. 
 
2) Tillsätt                                                                                             
1 1/2 kopp kallt vatten                                                             
 
3) Blanda ihop mycket kort, knådas ej. 
 Lägg på plastfolie och låt så i 12 timmar. 
 
4) Efter 12 timmar:
Blanda degen som om du skulle fixa ett kuvär , dvs lägg över  degen från 4 håll  till andra sidan och mjöla lite skålväggarna innan degen faller tillbaka och fortsätter jäsa 2 timmar till.
 
5) Efter 1½ timme stoppa en skål med lock: se bild nedan
eller lergryta med lock i ungnen och ställ den på 230 grader.
När det gått 30 minuter är allt  uppvärmt till 230 grader  samt även brödet har jäst klart.
 
6) Ta ut den extremt heta steksålen, häll i bröddegen , lägg på lock och stoppa i ugnen. Detta skall göras ganska furt så att temperaturen i skålen och ugnen inte sjunker.
 
 
7) Bakas i 230 grader i 40 minuter.Brukar ta bort locket sista ca 5 minuter för bättre skorpa. 
 
6) Ta ut brödet på galler, penskla med vatten eller fil  ( bättre skorpa) och lät  kallna under bakduk.
 
 
 
Njut !
 
 
Taggar: brödbaket;

Kommentera inlägget här :