Linser !

Linspannkakor

Jag vilar bäst då jag är för mig själv med egna tankar , lyssnar på musik, mediterar, går i skogen, åker skidor , iakttar vad olika djur har för sig,  Försäkringskassa i något som intresserar mig , pysslar kring djuren här hemma eller gör någon nyttig mat.
 Linspannkakor är superenkla att göra, bara av linser att vatten, är nyttiga och mättande . 

(null)

Recept:
1 kopp röda linser blandas med 2 koppar vatten 
Rör om 

Låt stå 15 min till 30 minuter
Mixa med stavmixer till pankakssmet,
 kan stå någon halvtimme upp till några dagar , 


(null)

Stek i olivolja 

(null)

Servera till sallad  med vego majonnäs (  se tidigare recept : Kikärtor !)
(null)
 

eller fyll med surkål , hummus ( se tidigare recept : Kikärtor !) och något grönt 

(null)

eller ät den bara som den är när suget  faller på. Krydda å salta efter behag. 
Den är nyttig och höjer inte blodsocker som vanliga pannkakor. 




(null)


Mycket god vintergulasch.

(null)

 En sådan vår- vinter dag, lite sol men mest molnigt och tom hagel har fallit. Mängder små fåglar städar gräsmatta åt mig på framsidan av huset. 


(null)

Tände brasan i vardagsrummet och fick  lust att laga värmande gulasch. 

 Alla recept jag skriver här är mina kreationer just i stunden:

Recept på smakrik och värmande gulasch: 
5 liters kastrull

Täck botten med olivolja, 
stek ca 400 gram färs tillsammans med  
3 större hackade lökar, 
en hackad paprika ,
 1/2 hackad chili, 
en riven morot. 
En liten tomat.
En påse frysta kantareller ( plockade i min skog)
Torkade trattkantareller och Karl-Johan

Jag lägger i alt eftersom efter känslan vad som kommer passa ihop med det som redan är i….

Tillsätt  1 matsked paprika 
1 tsk kummin
1 matsked salt( Himalaya) 
3 svartpepparkorn och tre viltlöksklyftor. 
Rör om och stek alltihopa en stund under tiden du värmer vatten .

Häll i ca 2 liter het  vatten  ( från tekanna, kräver mindre energi än att värma i kastrull) 
Och lägg i 8 potatisar skurna i klyftor ( ca 700 gram)
Koka upp och låt koka på svag värme ca 15 minuter tillsammans med tre hackade zelleri stjälkar och 
en till två stora hackade persilje kvistar. 
Tillsätt en hackad schalottenlök, 
en matsked torkad mejram, 
Smaka av med  1 msk Sirincha - denna röda eko heta sås på svenska råvaror.
Rör om
Koka upp och stäng av spisen , låt stå på eftervärmen.lock på. 

Så här såg det ut :
(null)

Extremt gott. Satt mig vid brasan och åt upp direkt två tallrikar.  Kanin Gubben gjorde mig sällskap.

(null)

Sedan läste jag några lektioner italienska

Och lyssnade på en bra läkarroman från norsk allmänläkarmiljö … Huvudpersonen är en kvinnlig läkare från Oslo som jobbat i många herrans år och druckit en del vin , gift med samma läkare till äkta man som var mest av allt intresserad av att åka skidor i alla år de var gifta. De har två utflugna döttrar och samhälle ändras allteftersom. 
Boken är intressant …..

(null)




Några till lektioner i italienska och godnatt!

Kikärtor !

Hummus och majonnäs 

(null)


Jag gjorde vegansk majonnäs på kikärtsspad .

Den blev riktigt bra och jag använt det till vego wraps och till sallad 

(null)


Recept 
I en hög glasburk: a ca 750-1000 ml volym 
Blanda först:
3 msk kikärtsspad
1 tsk dijon senap
 1 vitlöksklyfta
1  tsk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft 
Salt
Peppar 

Tillsätt sedan:
5 msk olivolja

Mixerings procedur;
Sätt stavmixern på botten
Starta den och lååångsamt lyft upp den  under vispning
Du har direkt tjock krämig majonnäs 
Ca 1/2 dl
Skulle du önska ännu tjockare gör om mixerings procedur


(null)




Hummus


Nästan samma ingredienser som i majonnäs med helt annat resultat ;) 
(null)

I hög glasburk 
kikärtor kokta ca 400g
2 vitlöksklyftor hackade ( för oxiderings process) 
3 msk sesam pasta ( tahini) 
5 msk olivolja
Saft ur en citron 
Salt peppar 1/2  tsk vardera
1 tsk spiskummin

Mixa ihop
Låt stå någon timme , om du inte kan motstå smaka innan, den blir ännu bättre efter  dag 2 
Serveras som dip eller smörgåspålägg , osv
Håller 1 vecka i kylen 



Man kan få olika färger om man tillsätter nå grön eller röd grönsak .